Bia Holz Kft.
Bia Holz Kft.

Fa bejárati ajtók

„Az én házam, az én váram” a fa bejárati ajtó a mi várkapunk a személyes fogadóbizottságunk, amivel szemben tehát kettős igényünk van tetszetős küllemmel fogadja a megérkezőt, és kellő masszivitással védje a „várunkat”.

Hagyományos ajtókészítés

A mai modern automatizált fa ajtó és fa ablak gyártás mindent alárendel a fogyasztói társadalom igényeinek, így nagytöbbségében a bejárati ajtókat is ablakgyártó automatával gyártják, holott létezik hagyományos ajtókészítés is, aminek megbízhatóságát immár évszázadok bizonyítják.

Tényszerű dolog, hogy a hagyományos vésett-csapos szerkezetű fa bejárati ajtók gyártása nem versenyképes, mivel egyes folyamatait nem lehet automatizálni, és így a kézimunka igénye nagyságrendekkel nagyobb, de a befektetett plusz úgy gondolom, hogy a vevő számára határozottan megtérül, mivel a létrehozott fa bejárati ajtó évszázados potenciállal rendelkezik, és kiszolgálhatja még az unokáinkat is.

Érdekességek a fa ajtóról

A fa ajtó múltja
Kezdetben az egyiptomi festményeken és az egyiptomi sírhelyeknél láthattunk fa ajtókat, melyek valószínűleg a legősibb nyílászárók a világon. Mivel Egyiptom száraz éghajlatú, ezért megfelelő volt a sima fa ajtó, ellenben más országokkal, ahol a nagyobb páratartalom miatt szükség volt vasalatra, ajtólapra és/vagy fémrácsra, különben könnyen megindult a vetemedés.

Fa ajtó a bronz ajtóval szemben
A 11-12. században nem volt annyira elterjedt a fa, a divat akkor a bronzból készült ajtó volt (a bronzot általában rézből és ónból készítették). Ekkortájt fedezték fel, hogy másképpen is vasalhatják az ajtókat, melyhez három pántot használtak, s ez lehetőséget adott a díszítésre - erre talán a legszebb példa a párizsi Notre Dame-ban található.

Napjainkban
A mai fa ajtók már olyan jó minőségűek, és olyan védőanyagokkal vannak bevonva, hogy vetemedés csak nagyon hosszú használat után következhet be. Hosszú életűek, szépen megmunkáltak, a hőszigetelési képességeik pedig kifejezetten remekek.

Ön is fa ajtót szeretne? Forduljon hozzánk!