Bia Holz Kft.
Bia Holz Kft.

A fa ajtógyártás folyamatai - videók

gyalulas.jpg
Gyalulás
meretre-vagas.jpg
Méretre vágás
csapozas.jpg
Csapozás
csapresmaras.jpg
Csaprésmarás láncmaróval
leckivagas.jpg
Léckivágás, profilmarás

Érdekeségek: Történelmi áttekintés a fa nyílászárókról

A primitív ablakok csak nyílások voltak, majd később állatbőrrel, rongydarabokkal vagy fával takarták el ezeket. A jelentős előrelépést az ablakok használatában a rómaiak hozták, sok és nagy ablaknyílás jellemezte a császárkori épületeket. Ugyancsak ők használtak először üveget az ablaknyílásokhoz.

Az ősi Kínában, Koreában és Japánban papír ablakokat használtak. Általában a nyílásokat fa táblákkal, szarulemezekkel fedték be, mely még nagyobb védelmet nyújtott, valamint a szellőztetést és a világítást is könnyen meglehetett oldani.

A középkortól kezdve a fa ablakok alakja és formája már egy-egy építészeti stílusjegyet testesített meg. Az egyszerű polgári otthonokban azonban csak az 1500-as évektől vált gyakorivá az üveghasználat, elsősorban fa rácsozatú ablakokat használtak. Ezekbe kis üvegtáblákat helyeztek, melyek a fa nyílászárók minden fontos funkcióját ellátták; védelmet nyújtott a betolakodók és az időjárás viszontagságai ellen.

A fixen beépített keret és a benne lévő függőlegesen, vagy kifelé-befelé nyíló szárny 500 évnél is idősebb találmány. Az angol-szász területen a kétrészes tolóablak vált a legelterjedtebbé és vándorolt át uralkodó fa ablakként az amerikai kontinensre, míg Európában a szárnyas fa ablak volt általános.

Napjainkban már számos korszerű típusból válogathatnak a fa nyílászárók kedvelői. Forduljon hozzánk bizalommal Ön is!